•   Piątek, 26 kwietnia 2024
Żywność

Przyprawy świata - rodzaje

Przyprawy z innych kultur stają się coraz bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych. Podczas gdy byliśmy przyzwyczajeni do używania przypraw z Europy, coraz częściej szukamy poza naszymi granicami, aby dodać unikalny smak do naszej kuchni. Na przykład, Etiopia i Tajlandia są zarówno popularnymi kierunkami dla nowych smaków. Oprócz chili i cynamonu, kraje te mają również egzotyczne składniki, które dodają smaku potrawom. Spróbuj czegoś nowego, jak Dukkah, egipska mieszanka przyprawowa z nasion sezamu, kolendry i tostowanych orzechów.

Przyprawy z Azji

Przyprawy z Azji były używane w kuchni od wieków. Przed wyprawami krzyżowymi były one w Europie dość drogie. Ci, którzy byli zamożni, mieli pieniądze, aby płacić wysokie ceny za te składniki. W 1393 roku funt szafranu był wart tyle, co koń lub trzoda. Podobnie funt gałki muszkatołowej kosztował tyle, co siedem tłustych wołów.

Chili, czosnek, imbir i rozmaryn to jedne z najpopularniejszych przypraw na świecie. Te aromatyczne rośliny są uprawiane na całym świecie, ale wymagają specyficznego klimatu i warunków do wzrostu. Istnieje nawet kilka gatunków, które mogą być uprawiane tylko w określonych obszarach geograficznych. W minionych wiekach popyt na przyprawy napędzał światową gospodarkę i do dziś jest częścią globalnego handlu. Choć w chili nie ma nic z natury zdrowego, wiele osób lubi smak pikantnego dania przygotowanego z tych składników.

Era informacji otworzyła nową erę kuchni międzynarodowej. W rezultacie nowe pokolenie kucharzy domowych przygotowuje dania z różnych środowisk etnicznych, używając coraz szerszej gamy przypraw. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, użycie przypraw wzrosło gwałtownie w ciągu ostatniego półwiecza. Przyprawy takie jak papryka chili i imbir są używane w większych ilościach niż kiedykolwiek wcześniej.

Zobacz też: Kuchnia tajska - cechy charakterystyczne

Przyprawy z bliskiego wschodu

Za'atar to popularna bliskowschodnia mieszanka przyprawowa. Różne regiony mają swoje własne wersje. Składniki za'ataru różnią się między sobą, ale zazwyczaj zawierają tostowane ziarna sezamu, nasiona kopru włoskiego i imbir. Często posypuje się nim mięso, ryż i zupy. Ma cytrusowy aromat i gorzki smak.

Całe przyprawy są uniwersalnym dodatkiem do gulaszów, duszonek i kremów, można je stosować w herbatach i innych napojach. Uprażenie ich na patelni przed użyciem sprawi, że będą bardziej aromatyczne. Zmielone przyprawy są również przydatne w przyprawach i wypiekach. Jeśli nie jesteś pewien, jaką ilość kupić, zawsze możesz połączyć całe i zmielone przyprawy do swoich potraw.

Zobacz również